Hitta rätt skoterled med Skoterleder.org

Det finns fler vägar att gå för att hitta en trevlig och passande skoterled. Många turistinformationer kan bland annat bjuda på gratis kartor som visar vägen. Ett mer övergripande sätt är att besöka skoterleder.org. Detta är som de själva skriver på hemsidan ”Kartan för skoteråkare – av skoteråkare”. Det är nämligen skoteråkarna som tillsammans bygger upp kartan över hela Sverige med dess skoterleder.

Den är byggd helt i öppen källkod och använder sig av OpenStreetMap. Därmed finns två vägar att gå för att fylla på med de skoterleder som saknas. Antingen laddar man upp lederna direkt på skoterleder.org/gpx eller så ritas de helt enkelt in i OpenStreetMap.

Skoterleder.org är inte en helt komplett guide över Sveriges skoterleder. Men den har kommit lång väg för att kunna bli komplett. Om inte annat är det åtminstone ett bra komplement till den klassiska papperskartan.

Utöver onlineversionen går det även att ladda hem en app till telefoner med Androidsystem. Appen skapar automatiskt GPX-spår. Dessa kan sedan laddas upp till skoterleder.org vilket gör att man får hjälp med att fylla i den led man nyss åkt på.