Skotercross – en sport för publiken

Skotercross är en av de vintermotorsporter som växt mest på senare år. Den fartfyllda sporten är en riktig publiksport och sedan man även börjat tävla på gräs och asfalt är den numera en sport att njuta av året runt!

Sporten är särskilt stor i Nordamerika och Skandinavien. Ett antal svenska förare dominerar i världsmästerskapen och namn som Petter Nårsa, Johan Lidman och Adam Renheim har gjort mycket bra ifrån sig på de internationella tävlingarna.

Talangen i generna

Skotercrosstalang verkar vara något av en släktangelägenhet. I alla fall har anmärkningsvärt många av de stora talangerna familjemedlemmar som också är framgångsrika åkare: Adam Renheims systrar Marica och Ronja har båda tagit medalj i sporten och Petter Nårsa är sambo med Elina Öhman, guldmedaljör i damklassen i både NM, SM och Womens World Cup 2014. Elina är dessutom dotter till Mats Öhman, som var en mycket framgångsrik åkare på sin tid, och kusin med Emil Öhman, med två VM-guld i bagaget!

Hibbert toppar

Den just nu bästa skotercrossföraren är dock amerikan och heter Tucker Hibbert. Han har tagit medalj i Winter X Games hela 13 gånger sedan debuten år 2000, de flesta av dem guld. Hibbert var den dåvarande yngste guldmedaljören i X Games när han år 2000 tog medaljen, inte ens 16 år fyllda!

Tucker Hibbert är idag 31 år gammal, är född i Idaho och har tävlat i skoteråkning hela livet. Han var med i sin första tävling redan som tvååring. En sak inte många vet om Hibbert är att han under hela sin karriär har kört Arctic Cat.

Enligt hans webbsida gillar Tucker Hibbert, förutom skoteråkning, även mountainbike, grafisk design och pepperoni-pizza. Kanske gillar han också att spela poker. Iallafall deltar han i ett pokerspel i en reklamfilm för 2005 års Winter X Games, tillsammans med andra vintersportstjärnor såsom Shaun White och Hannah Teter!