Skotercross

2078196-snoskoter

Det finns en likhet mellan rallycross, motocross och skotercross. Det är visserligen olika fordon som ska köras så snabbt som möjligt men alla dessa sporter är uppbyggda kring liknande regler. Av dessa tre är skotercross minst vilket till stor del beror på behovet av snö och att banor därmed inte finns över hela Sverige och på många ställen enbart några månader per år.

Troligtvis är tillgången till snö i Sverige, Norge och Finland just orsaken till att dessa tre länder är de som ledande inom Europa. Ser man över hela världen finns det däremot flera andra starka länder så som exempelvis Canada.

En skotercrossbana är uppbyggd med olika stora hopp, smalare partier och kurvor. Allt för att utmana förarna i kampen att ta sig runt banan så fort som möjligt. En bana är ca 1 km och reglerna säger att banan alltid måste vara 8-10 m bred.

När ett race ska hållas är det upp till 16 förare som startar samtidigt och dessa ska då köra ett förutbestämt antal varv på banan. Är det många med i en större tävling kör man flera heat där de bästa i varje heat får gå vidare i tävlingen och mötas i finalen.

Skotercross är en actionfylld och fartfylld sport som även är mycket publikfriande. Den som söker än mer adrenalin kan testa på Supercross, eller Stadioncross som det även kallas. Banorna är betydligt kortare men än mer utmanande för förarna med mycket högre hopp. Mer fart, mer adrenalin och än mer publikfriande.